Belföld

Nyomoz a rendőrség a Malév ügyében

Elrendelte a rendőrség a nyomozást a Malév privatizációja ügyében.

Elrendelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozást hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt – egyelőre ismeretlen tettes ellen – a Malév privatizációjával kapcsolatban kedden.

A feljelentés adatai szerint a Malév privatizációját nem a megfelelő gondossággal és szakértelemmel készítették elő, emiatt csak a visszaállamosításkor derülhetett ki, hogy a Malév 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az ügyletet finanszírozó orosz bank felé.

A BRFK nyomozói megkezdték az adatgyűjtést, a privatizációs ügylethez kapcsolódó dokumentumok beszerzését elsősorban a Malév Zrt-től, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

A Jobbik május 20-án tett feljelentést a Malév privatizációs ügyletei kapcsán különösen jelentős kárt okozó csalás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettének alapos gyanúja miatt. Volner János, a párt országgyűlési képviselője akkor azt mondta: “a menedzsment eltitkolta azt, hogy 32 millió euró viszontgaranciát nyújtottak a 32 milliós vételár mellé”.

Oszkóék “megdöbbentek”

Korábban, Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter arról beszélt, hogy jogszerűtlen volt annak viszontgaranciának a vállalása, amelyet a Malév volt fő tulajdonosának, az orosz érdekeltségű AirBridge-nek nyújtott, a felelősséget vizsgálják, feljelentést is tettek az ügyben.

A Pénzügyminisztérium csak az idén február 10-én szerzett tudomást a garanciavállalásról, amelynek a Malév könyveiben nem volt nyoma. Az államra közvetlenül nem jelent terhet a garancia – emelte ki Oszkó Péter május 19-én. “Megdöbbentünk”, amikor a Vnyesekonombank tárgyalóküldöttségének tagja, Leonov Péter a viszontgaranciáról beszámolt – tette hozzá.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának alakuló ülésén az ügyvezető pénzügyminiszter arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a 32 millió eurós viszontgaranciánál nagyobb annak a garanciának az összege, amit a Malév magáncégként vállalt az orosz állami Vnyesekonombank felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik