Belföld

Kezdődik a politikai nagyhét

Keddtől még vitáznak, szombaton már új kormánya lehet Magyarországnak.

Várhatóan szombaton szavaznak a képviselők a Nemzeti Együttműködés Programja című dokumentumról és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt megválasztásáról; a hétvégén már új kabinet irányíthatja az országot, mivel a miniszterek is leteszik az esküt szombaton.

A kormányprogramot tízórás időkeretben vitatja meg a parlament. Kedden Orbán Viktor felszólalása nyitja meg a program vitáját, majd a frakciók vezérszónokai kapnak szót. A vita szerdán hét és fél órában képviselői felszólalásokkal folytatódik, ekkor az európai parlamenti képviselők is kifejthetik véleményüket a dokumentumról.

A kormányprogramról, amelynek formája országgyűlési határozati javaslat, jövő szombaton, Orbán Viktor zárszava után voksol az Országgyűlés, annak elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az országgyűlési képviselők több mint felének, azaz 194 képviselőnek, az igen szavazata szükséges.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a kormányprogram benyújtásakor szombaton az összesen 85 oldalas kormányprogramban szereplő konkrét intézkedések között említette az adócsökkentést, az adórendszer egyszerűsítését, a munkahelyteremtést, a szociális biztonság helyreállítását, valamint az otthonteremtés, illetve a fiatalok támogatását.

Szombat délután, miután a héten a parlamenti bizottságok is meghallgatják őket, letehetik az esküt a miniszterek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik