Belföld

Még mindig szükség van a homokzsákokra

Péntek éjszaka 10 centimétert apadt a Bódva, de Edelény északi részénél még mindig homokzsákok tartják a vizet.

Máshol a szakemberek figyelőszolgálatot tartanak a megyében, csak ott avatkoznak be, ahol sérül a védmű. Edelénynél most száz katona, száznegyven tűzoltó és száz vízügyi dolgozó tartja a frontot – mondta a Független Hírügynökségnek Molnár Oszkár edelényi polgármester.

A polgármester elmondta azt is, hogy házak már nem állnak vízben. Egy tanyát fog körül még az áradat, onnan korábban kiköltöztették az embereket és valószínűleg csak a jövő hét közepén térhetnek haza. Molnár Oszkár szerint a mostani helyzet is bizonyítja, hogy jó lenne, ha a várost a laza szerkezetű, könnyen átázó depónia helyett egy vízzáró anyagból épített töltés védené az árvíztől. A védmű nélkül Edelény 60 százaléka víz alá kerülne. Erről Pintér Sándor edelényi látogatása során szót váltott a polgármester a leendő belügyminiszterrel, de konkrét ígéretet nem kapott – mondta.

Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az árvízi helyzetképet összefoglalva annyit mondott szombaton: ahol szükséges volt, megerősítették a töltéseket a megyében, és kiépítették az ideiglenes védműveket is. Most figyelőszolgálatot tartanak, és ahol probléma akad, beavatkoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik