Belföld

Lendvai: a “Nagy Testvér” országa készül

Lendvai Ildikó szerint jelenleg még szimbolikus törvényhozás folyik, de a háttérben már készül az új ország, a "Nagy Testvér" országa.

Az MSZP elnöke az új összetételű Országgyűlés első hetét értékelő szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: az új kormánytöbbség átrajzolni készül az állam és az állampolgárok viszonyát, a központi hatalomnak több, az embereknek kevesebb szabadságot, információt engedélyezve.

Központosítási és titkosítási törekvéseket látni az állami vagyongazdálkodás és az önkormányzatok működtetése terén – jelentette ki. Hozzátette, ez még csak az első hét, “nem kell félreverni a harangot, de a vészcsengőt legalább egyszer meg kell nyomni”.

Arra is kitért, hogy mivel az állami vagyon egy részét a Magyar Fejlesztési Bank alá rendelik, így számos adat banktitokká válhat, s ezzel sérül a nyilvánosság elve. Kifogásolta továbbá, hogy míg eddig minden parlamenti párt delegálhatott képviselőt az állami vagyonkezelő felügyelő bizottságába, ez a lehetőség most megszűnik.

A nyilvánosság korlátozásaként értékelte Lendvai Ildikó azt is, hogy a Fidesz szűkítené a nyilvános vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét.

Az MSZP egyetért az önkormányzati képviselő-testületek létszámának mérséklésével, de Lendvai Ildikó szerint az indítvány az önkormányzati rendszert a Fidesz pillanatnyi politikai fölényének megfelelően alakítaná át, így a helyhatóságok négy évre a Fidesz központi akaratának gombnyomó intézményeivé válnának – jelentette ki Lendvai Ildikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik