Belföld

Javul az árvízi helyzet

Az elmúlt 24 órában nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, a kitelepítettek száma folyamatosan csökken, jelenleg ezer alatt van.

Továbbra is a Sajónál, a Hernádnál és a Bódvánál van szükség a legintenzívebb védekezésre, ezeken a helyeken változatlan létszámmal dolgoznak a kárelhárításon – mondta a Független Hírügynökségnek Kóthay László vízügyi szakállamtitkár szombaton. A folyók a felső Borsod megyei szakaszukon apadnak. A következő időszakban a Tisza felső és középső szakaszán várható áradás okozhat gondot, ami elérheti a harmadfokú készültséget. A Körösök vidékén már csökken a készültség – tette hozzá a szakállamtitkár.

A védekezésben 10 ezer ember vesz részt, köztük 2200 ember a vízügyi igazgatóságok munkatársa, munkájukat 6000 önkéntes is segíti. Egyelőre nem vonulhatnak vissza a helyszínekről, fenntartják a készültséget, tekintettel arra, hogy nemcsak az áradó folyók, hanem a 160 ezer hektárnyi belvízzel elöntött terület is munkát ad a szakembereknek – mondta a szakállamtitkár.

Közben a tározók is nagy figyelmet igényelnek: a rakacai tározónál két centiméteren múlott, hogy az automatikus rendszer ne kezdjen másodpercenként 60 köbméter vizet leengedni a Bódvába. A tározó vízszintjének emelkedését 838 centiméternél sikerült megállítani, az automatikus rendszer 840 centiméternél indult volna be és terhelte volna nagy mennyiségű vízzel a Bódvát, ami nem segítette volna a védekezést – mondta Kóthay László.

Lassan megtelnek a Zagyva tározói, ha csökken a Zagyva és a Tarna szintje, megkezdődhet a leengedésük. Ugyanez történik a Velencei-tónál, ahol 10 centiméterrel magasabb a vízszint, így megkezdték az ürítést. A fehérvárcsurgói tározónál egy vizsgálat után újrakezdik a tározó lecsapolását, amellyel várhatóan szintén nem lesz probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik