Belföld

Wieszt-ügy: a szocialisták kérték, a rendőrség teljesíti

Titkos felvételen látható, ahogy Wieszt János XI. kerületi képviselő átvesz egy kétmillió forintot tartalmazó borítékot.

Vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya – közölte a BRFK sajtóügyelete. Előzőleg a Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt feljelentette Wieszt Jánost.

A Fidesz szerint az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el, amelyet egy titokban készített videofelvétel tanúsít; a tegnap bemutatott felvételen az látszik, hogy a szocialista politikus, aki a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának is az elnöke, egy borítékot vesz át – írta korábban az Index.

A hírportál szerint a videó 2007-ben, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában készült. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadott egy ügyfelet. A felvételt a vállalkozó készítette. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról volt szó. Az Index úgy tudja, egy számítástechnikai üzlet értékesítéséről folyt az alku.

A feljelentők vélelmezése szerint ezzel összefüggésben vette át a borítékot a politikus, aki a sajtónak azt állította, nem emlékszik, mikor készülhetett a felvétel, annak tartalmát azonban érdemben nem cáfolta. “Sokszor bánok pénzzel, magán- és üzletemberként is” – magyarázta, ezért nem tudja, volt-e olyan eset, hogy pénzes borítékban átvett 2 milliót.

Az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője számos megbízatással bír. Wieszt a kerület vagyongazdálkodási bizottságának elnöke, képviselő a fővárosi közgyűlésben, kamarai megbízott és magáncéget is visz.

A videó bemutatását követően Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy rendőrségi feljelentést tettek a kerületi kapitányságon az ügyben. Kupper felszólította Wiesztet, mondjon le frakcióvezetői és képviselői mandátumáról, ám ő jelezte, nem kíván lemondani.

Ajánlott link:

Nyílt színi leleplezés az újbudai önkormányzatban (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik