Belföld

Támogatják a pártok a Trianon-emléknapot

Úgy tűnik konszenzus alakult ki a kérdésben. Jövő héten szavaznak a törvényjavaslatról.

Támogatták a parlamenti pártok a trianoni döntés évfordulóját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánításáról szóló Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot a pénteki általános vitában. A javaslatot szerdán nyújtotta be a parlamentnek Kövér László fideszes képviselő és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.Kövér László azt mondta, hogy a javaslat nem elegendő a trianoni trauma feloldására, de megkísérli megtenni az első lépést abba az irányba. Hangsúlyozta, hogy a békediktátum 90. évfordulója lehetőséget is jelent: egy emberöltőnyi korszak lezárásával új korszak kezdődhet minden magyar számára. A törvényjavaslat a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájának nevezi az 1920. június 4-én aláírt békediktátumot.

Hiller István, az MSZP vezérszónoka felidézte, hogy Trianon egy elhibázott politika következménye. Szerinte a június 4-i évfordulónak a nemzeti összetartozás napjává való nyilvánítása a magyarság összetartozását fejezi ki.

Simicskó István, a KDNP vezérszónoka szerint a törvényjavaslat elfogadása kifejezi az összetartozást és biztonságot sugall. Abban bízik, hogy minden képviselő, pártállástól függetlenül, támogatni fogja.

Vona Gábor, a Jobbik vezérszónoka történelmi javaslatnak nevezte az előterjesztést és egyben gratulált benyújtóinak – megfogalmazása szerint “bármilyen szándék is vezérelte őket”.

Az LMP vezérszónoka is hangsúlyozta, hogy támogatják az előterjesztést. Mile Lajos szerint a Kárpát-medencében élő népek békessége is múlik azon, hogy a magyarok mennyire tudják feldolgozni a 90 évvel ezelőtti eseményeket.

A törvényjavaslatot várhatóan jövő héten fogadja el a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik