Belföld

Videó egy MSZP-s korrupciógyanúról

Egy rejtett kamerás felvétel szerint több mint kétmillió forintot vett át az Újbudai önkormányzat szocialista frakcióvezetője még 2007-ben. A videót bemutató Fidesz azt állítja, Wieszt János azért kapott pénzt, hogy jogtalan előnyökhöz juttasson egy vállalkozót. A rendőrség vesztegetés gyanúja miatt nyomoz.

Újabb szocialista politikus keveredett korrupciógyanúba. A XI. kerületi önkormányzat MSZP-s frakcióvezetőjéről a Fidesz mutatott be egy videofelvételt, amelyen a politikus egy pénzzel teli borítékot vesz át. A felvételen jól hallható, hogy egy szívességért jár Weiszt Jánosnak a 10 százalék, ami ez esetben 2 millió 100 ezer forintot jelent.

Miután az ismeretlen férfi ezt közli, az asztalra teszi a pénzt, amit Wieszt átvesz, de nem számolja meg. A tárgyalópartnere ezt követően megjegyezi: “És akkor innentől remélem, majd tudjuk picit húzni az ügyet”, amire Wieszt János bólint egyet.

Az Index úgy tudja, hogy a videó három évvel ezelőtt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában készült. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadta az ügyfelet. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról volt szó.


A Fidesz helyi képviselői a csütörtöki közgyűlésen akarták szembesíteni a videóval a szocialista frakcióvezetőt, ám az MSZP-s politikus kiment a teremből.

Mindezek ellenére a testületi ülés szünetében a sajtónak bemutatták a letiltott interpellációt. Így került nyilvánosságra az a rejtett kamerás felvétel.

Kínos magyarázkodás

Wieszt János nem sokkal később a kamerák előtt próbálta megmagyarázni a felvétet. Azt állította, hogy nem emlékszik, mikor készülhetett a videó, annak tartalmát azonban érdemben nem cáfolta. “Sokszor bánok pénzzel, magán- és üzletemberként is” – magyarázta, ezért nem tudja, volt-e olyan eset, hogy pénzes borítékban átvett kétmilliót.

Molnár Gyula Újbuda szocialista polgármestere közleményt adott ki, melyben egyebek között azt írta: “Európában, egy jogállamban ahhoz, hogy valakit megvádoljanak, és a munkavégzésében megakadályozzanak, megalapozott vádak szükségesek. A látott filmfelvétel egyelőre nem értelmezhető. Ha valóban történt az ügyben feljelentés, akkor a rendőrség, és nem a Fidesz dolga, hogy az ügyben nyomozást folytasson, és annak, akit megvádolnak lehetősége kell, hogy legyen álláspontjának teljes körű ismertetésére.”
Molnár Gyula a filmfelvétel kapcsán meg kívánja ismerni a részleteket, meg akarja hallgatni a szóban forgó képviselőt, és álláspontját ezután fogja kialakítani.

Az MSZP elnöke sem hagyta szó nélkül a párttársa körül kipattant botrány. Lendvai Ildikó szerint a rendőrség dolga, hogy megtalálja a felelősöket egy-egy adott ügyben, mert két eset van: vagy igaz a vád, és a videofelvétel bűncselekményt rögzít, vagy a felvétel, illetve annak interpretálása hamis.

Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője felszólította Wiesztet, mondjon le frakcióvezetői és képviselői mandátumáról. Wieszt azonban jelezte, nem kíván lemondani

A rendőrség vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indított.

Olvasói sztorik