Belföld

“Vége a magáncégek vircsaftjának” a parkolásban

A várakozási díj a benzin árához igazodna és az önkormányzatok szednék be.

A magáncégek “vircsaftjának” vetne véget a parkolást szabályozó fideszes javaslat, amelynek vitáját csütörtökön kezdte meg az Országgyűlés. Az indítvány a többi között a helyi önkormányzatok hatáskörébe rendeli a helyi önkormányzati tulajdonban levő utakon a parkolás biztosítását.

A módosítás életbe lépése esetén az egy órára vonatkozó várakozási díj nem lehet több egy liter 95-ös ólmozatlan benzin üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható, az APEH által meghatározott árának kétszeresénél.

A javaslat vitájában Rogán Antal (Fidesz) azt mondta: az előterjesztés elfogadásával a jelenlegi törvénytelen rendszert egy törvényes rendszer váltaná fel a parkolásban. Azt is kiemelte, hogy a javaslat biztosítja: minden parkolásból befolyó pénz az önkormányzatokhoz kerüljön. A “magáncégek vircsaftjának vége” – tette hozzá a politikus.

Az indítvánnyal nagyrészt egyetértettek a pátok, az MSZP és az LMP viszont módosításokat nyújt be hozzá.

A szocialisták azt szeretnék elérni, ha a parkolás továbbra is forgalomszabályozó szerepet töltene be és nem csak az önkormányzatokat gazdagítaná a befolyó összeg. Mint Horváth Csaba (MSZP) leszögezte: az esetleges díjcsökkentés pont ezzel ellenkező hatást váltana ki. Azt is leszögezte, hogy a javaslatban nem átlátható az önkormányzati bevétel útja.

Jávor Benedek (LMP) csak nonprofit cégekre bízná a parkolás ügyét. Ő is hangsúlyozta: fontos, hogy a díjfizetés betöltse a forgalomkorlátozó szerepét.

A Jobbik szerint a törvény csak akkor fogadható el, ha a parkolás ügyét nem más cégek, hanem az önkormányzatok intézik. A frakció azt is indítványozza, hogy az első parkolási óra mindig legyen ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik