Belföld

Miskolc megkongatta a vészharangot

A város önkéntesek segítségét várja az árvízi védekezéshez.

A Sajó áradása miatt önkéntes segítők jelentkezését várják Miskolcon – mondta a városháza szóvivője az MTI-nek. Veres László szerint azok, akik részt kívánnak venni az árvízi védekezésben, a miskolci Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégiumban jelentkezhetnek.

Arra kérik a jelentkezőket, hogy gumicsizmát és esőkabátot vigyenek magukkal. Az árvízi védekezésre szólította fel a romákat az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbán azt mondta, a rendkívüli veszélyhelyzetben lévő Borsod megyei településeken romák és nem romák egyaránt veszélyeztetve vannak, ezért szó szerint egy emberként kell küzdeniük a gátakon.

A roma vezető szerint már felvették a kapcsolatot különféle segélyszervezetekkel, hogy az otthonaikból kimenekített embereket takarókkal, ruhákkal és élelmiszerrel segítsék.

A borsodi veszélyhelyzet kezelésére Csongrád megyéből már elindult a segítség; több mint húsz tűzoltó kelt útra öt gépjárművel. Az Alsó-Tisza vidékéről hetven árvízvédelmi szakembert is – tizenegy műszaki irányítót és csaknem hatvan gát- és csatornaőrt, valamint vízépítő munkást – átvezényeltek Észak-Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik