Belföld

Kubatov-ügy: Halmai szerint csúsztat az ügyészség

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség az OVB feljelentését a Kubatov-videó ügyében.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint a Központi Nyomozó Főügyészség nem látta indokoltnak a nyomozás elrendelését, ezért elutasította az OVB feljelentését. Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással április elején. A kampányfőnök szerint a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor a választópolgárok akaratának befolyásolásáról, a választók pártszimpátiájának nyilvántartásáról, online adatbázis kezeléséről beszélt, feltételezhetően a párt tagjainak tartott rendezvényen egy közösségi videomegosztó portálra felkerült hangfelvétel tanúsága szerint.

Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese szerint tárgyi csúsztatásokat tartalmaz a főügyészség indoklása, például, hogy az OVB azért tett volna büntetőfeljelentést, mert többségi döntéssel megállapította a választási szabály megsértését. Hangsúlyozta: azért tettek feljelentést, mert a nyilvánosságra került nyilatkozat szerint – amit a Fidesz azóta sem cáfolt – létezik egy adatbázis, amely tartalmazza az egyes választók politikai véleményére vonatkozó adatokat.

Szigeti Péter, az OVB elnöke felhívta a figyelmet feljelentésük azon részére, hogy aligha járulhatott hozzá adatai kezeléshez az, aki “komcsiként” szerepel a nyilvántartásban. Az OVB 5:1 arányban úgy döntött, panasszal él a határozattal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik