Belföld

Edelényben felkészültek a kitelepítésre

Mintegy ezer embert iskolákban és óvodákban helyeznék el.

Edelényben a helyi védelmi bizottság döntése szerint mindenre felkészülnek, egy esetleges gátszakadásra vagy nagyobb átfolyásra is, mert akár ezer ember kitelepítésére is sor kerülhet – mondta Molnár Oszkár, a település független polgármestere. Az edelényi belvárosi Bódva-hídon úgy fogalmazott: a híd, illetve a település északi részénél a Bódva úti gátrészt megerősítik, ugyanis hosszú idő óta óriási víztömeg terheli. Ez nem egy klasszikus töltés, hanem egy úgynevezett depónia, így a jelenlegi állapotát nagyon nehéz megállapítani.

Hozzátette: a védelmi bizottság úgy döntött, a lakosságot tájékoztatják arról, hogy bár jelenleg nem kell gátszakadásra számítani vagy nagyobb méretű átfolyásra, de mindezek ellenére felkészülési tervet készítettek egy ilyen esetleges esemény bekövetkezésére.

Ez azt jelenti, hogy néhány száz lakásból, családi házból ki kellene költözni. Mint mondta, a felkészülési terv tartalmazza, hogy a lakosságot hogyan, milyen módon, milyen ütemben kellene kitelepíteni.

Mintegy ezer embert érinthet. Őket elsősorban iskolákban óvodákban helyeznék el. Azt mondta: a védelmi bizottság ülésén az is elhangzott, hogy a Bódva vízállása alapján hosszan tartó áradást jósolnak a szakemberek, sőt még a jelenlegi vízszintnél magasabb vízállás is jöhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik