Belföld

Vésztározókat nyitnak meg a Zagyva áradása miatt

A folyó még így is minden eddiginél magasabban fog tetőzni.

Árapasztó tározókat nyit a Zagyva Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán a helyi védelmi bizottság, miután minden idők legnagyobb árhulláma vonul le a folyón – jelentette be hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón, a szervezet vezetője Szolnokon.

Fejér Andor elmondta, hogy a kialakult helyzetet értékelve a bizottság úgy határozott: az árvíz szintjének csökkentése érdekében intézkednek a jásztelki, és szükség esetén a borsóhalmi vésztározó megnyitásáról.

Az e célra kijelölt mezőgazdasági területek elárasztása nyomán hétfőről keddre virradó éjszaka a becslések szerint a vártnál 30-50 centiméterrel alacsonyabban tetőzik a Zagyva és a Tarna Szolnok megyében – közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányítója. Lovas Attila szerint a Zagyva főágán, Jászteleknél előreláthatólag így is meghaladja majd a vízállás ez eddig mért legmagasabb szintet.

Lovas Attila szerint a Köti-kövízig munkatársai jelenleg összesen 800 méter hosszon építenek nyúlgátat, illetve magasítják a töltést. Újságírói kérdésre hangsúlyozta: Szolnok biztonságát a mellékfolyókon levonuló árhullám nem veszélyezteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik