Belföld

Rács mögött maradhat Hagyó

A Fővárosi Főügyészség a BKV-ügyben indítványozza Hagyó Miklós, Lelovics Ottó és Horváth Éva előzetes letartóztatását.

“A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt dr. Sz.-né dr. Sz. Eleonóra és társai ellen folyamatban lévő büntető ügyben a Fővárosi Főügyészség a mai napon indítványozza L. Ottó, K.-né H. Éva és H. Miklós gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését” – tudatta a főügyészség hétfőn közleményben.

A rendőrség péntek este gyanúsította meg és vette őrizetbe Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselőt és főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus egykori szóvivőjét, és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert. Akkor mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen, vallomást Hagyó és Lelovics tett.

A főügyészség szerint a letartóztatás a szökés, elrejtőzés, illetve a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt szükséges – közölte Skoda Gabriella szóvivő.

A BRFK pénteki tájékoztatása szerint Hagyó Miklóst azzal gyanúsítják, hogy közvetlenül vagy közvetítőin – H. Éván, L. Ottón és H. Ivánon – keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.

A gyanú szerint Hagyó Miklós nyomására született az a szerződés, amely a HÉV utastájékoztató rendszerét érintette. A szolgáltatás elindult ugyan, ám azzal szemben minőségi kifogások voltak, de Hagyó közbenjárására a BKV mégis igazolta a teljesítést, így a kivitelező cég 40 millió forinthoz jutott. A politikust azzal is gyanúsítják, hogy arra utasította a BKV vezetőit: kössenek tanácsadói szerződést egy céggel a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanulmány elkészítésére 50 millió forint értékben, azonban a tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a BKV Zrt. részére.

A gyanú szerint Lelovics Ottó kommunikációs szakember nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forint értékben. Ezen kívül “L. Ottó” utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak – olvasható a BRFK pénteki közleményében.

Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el.
“H. Éva” ezen túlmenően közrejátszott egy Mikulás napi rendezvény 11 millió forintos szerződésének létrejöttében is, amit a BKV úgy fizetett ki, hogy nem volt teljesítés-igazolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik