Belföld

Bayer az MSZP-ről, Debreczeni a Fideszről

Publicisták az elhazudott rendszerváltozástól, illetve az "idegenszívű" szocialistákról.

Az új rezsim parlamenti debütálása a legrosszabb várakozásokat is alulmúlta. Annak ellenzéki, médiabeli, közéleti fogadtatása nem kevésbé – írja a Népszavában Debreczeni József. Szerinte egyedül Sólyom László múlta felül önmagát, de a köztársasági elnök figyelmeztetését Orbán Viktor a köztársasággal együtt lesöpörte.

Debreczeni szerint a Fidesz elnöke nyíltan megtagadta, elhazudta az 1989-90-es rendszerváltozást és az általa létrejött demokratikus jogállamot, amikor azt mondta “a XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.”

Bayer Zsolt arról ír a Magyar Hírlapban, milyen szánalmat és megvetést érez a szocialisták iránt, amiért azok kivonultak a Parlament ülésterméből a Székely himnusz alatt. A Fidesz-alapító publicista ismertve a műdal történetét emlékeztet arra, hogy azt a Kádár-érában sem lehetett csak úgy énekelni.

Bayer szerint romlik a világ, mert régen “lerészegedett párttitkárok is szívesen énekelték egy-egy vadászat utáni tivornya végén, természetesen összekacsintva és titokban. S éppen ennyivel voltak jobbak azoknál, akik ma a Székely himnusz hallatán kivonulnak a parlamentből, élükön Gyurcsánnyal.”

Bayer úgy véli, az vonul ki a Székely himnusz alatt, akinek nincs köze “ezeregyszáz esztendőnyi magyar múlthoz, történelemhez, sorsközösséghez, élethez. Aztán természetesen felháborodik, ha idegenszívűnek titulálják. Felháborodik, de csak azért, mert találva érzi magát, s mert találva van.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik