Belföld

Veszélyhelyzetet rendelhetnek el a Sajónál

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint nagy valószínűséggel veszélyhelyzetet rendelnek el hétfőn a Sajó térségére.

Szabó Imre, a Vízügyi és Környezetvédelmi miniszter szerint előrejelzések alapján nagy valószínűséggel hétfőn elrendelik a veszélyhelyzetet, ezzel pedig létrejön a kormány koordinációs bizottsága, amely a veszélyhelyzet alatt fogja össze az árvízi védekezést.

A szakminiszter beszélt arról is, hogy az árvízi védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a kormánynak ki kell fizetnie, de a védekezés költségeinek nagysága annak hosszától is függ.

Szabó Imre elmondta, összesen 250 munkatársat vezényeltek át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a Debrecenből, Szolnokról és Bajáról. A Sajónál az árhullám valószínűleg meghaladja az eddig mért legnagyobb árvízszintet, a legveszélyeztetettebb település a térségben Sajóecseg – fűzte hozzá.

Közölte: Varga Zoltán önkormányzati miniszter útban van Miskolc felé, ahol, ha szükséges, a várható kitelepítések miatt megnyitják a befogadó helyeket, a következő napokban ugyanis 21 veszélyeztetett Sajó menti település védelmét kell megoldani.

A vízügyi miniszter szerint Miskolcon a diósgyőri városrész a Szinva-patak kiöntése miatt van veszélyben, mivel a tízemeletes háztömbök között 40-50 centiméteres vízfolyam hömpölyög.

Kitért arra, hogy harmadfokú készültséget kellett elrendelni a Zagyva folyó alsó szakaszán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik