Belföld

A Jobbiktól elveszik az elnöki posztot

Ha a frakciók nem tudnak megegyezni, úgy a házszabály és a szokásjog alapján a legnagyobb ellenzéki képviselőcsoport kapja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetését - mondta Schmitt Pál leendő házelnök.

A parlamenti pártok képviselői péntek délelőtt aláírták az Országgyűlés alakuló ülésével összefüggő politikai megállapodást, a bizottságokat érintően azonban nem született megegyezés.

A Ház alakuló üléséről szóló frakcióközi egyeztetésen két bizottság – a nemzetbiztonsági és a költségvetési – tekintetében volt vita; a végül aláírt szövegben az szerepel, hogy a “bizottsági rendszerről nem született megállapodás”.

Mesterházy Attila a délelőtti, kudarcos egyeztetés után közölte: az MSZP határozott álláspontja, hogy az eddigi tradíciók alapján a legnagyobb ellenzéki frakciót illetné meg a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja. Az MSZP egy korábbi, szóbeli egyezségben a költségvetési bizottság elnöki posztját kérte, amit sokan úgy értelmeztek, hogy lemondott a Jobbik javára a nemzetbiztonsgi bizottság vezetéséről.

Vona Gábor korábban arra kérte Schmitt Pált, hogy ne engedjen az MSZP zsarolásának, és hozzon felelős döntést. A politikus úgy fogalmazott: az MSZP maga a kirekesztő párt a magyar Országgyűlésben.

A Házszabály ételmében egyetlen bizottságot mindenképp ellenzéki politikusnak kell irányítania, ez pedig a nemzetbiztonság bizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik