Belföld

Öngyilkosságra kötnek életbiztosítást

Tízezrek kötöttek tavaly saját öngyilkosságukra is biztosítást.

Az nem meglepő, hogy sokan életbiztosítást kötnek lakáshitelük mellé, az annál inkább, hogy olyat, amely öngyilkosság esetén is fizet. Míg korábban ez kizáró tétel volt a kifizetésnél, mára szinte valamennyi szolgáltató bevette életbiztosítási csomagjába.

A Magyar Nemzet Online egy 25 biztosító szolgáltatásait vizsgáló kutatás alapján azt írja, hogy
ma már ezrekben mérhető azok száma, akik nem zárják ki az öngyilkosságot, amikor biztosítást kötnek. Fontos kitétel, hogy legalább két évnek kell eltelnie a szerződéskötés és a halál, adott esetben az öngyilkosság között.

Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója szerint a szerződés megkötéskor az nem derül ki, ha valaki a saját élete árán akarja így pénzhez juttatni szeretteit. A cég adatai szerint a pénzügyi intézmények 2009-ben 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, a hitelesek 35-40 százaléka kötött biztosítást öngyilkosságra is.

Az Egészségügyi Világszervezet a gazdasági válság kirobbanásakor emlékeztetett rá, hogy az öngyilkosságok száma emelkedhet. A WHO jelezte azt is, hogy főleg a közepes és alacsony jövedelmű országokban nőhet ennek a veszélye.

A szakemberek szerint ugyanakkor a WHO megállapítása túl általános volt, hiszen például a szegénységet jobban éli meg az, aki mindig az volt, mint az, aki azzá vált, hirtelen lett állástalan, fizetésképteleen.

A téma kutatói szerint egy befejezett öngyilkossághoz több kell egyszerű halálvágynál, szükség van hozzá egyfajta bátorságra is, a “meghívott halál”-t nem lehet kizárólag pszichiátriai okokkal magyarázni, hiszen szociokulturális háttere is lehet.

Magyarország az öngyilkosságok gyakorisága szerint összeállított európai rangsor élbolyában van, noha a KSH két éve kiadott összesítése szerint 1987 óta csökkenő tendenciát mutat a szuicid esetek aránya. Kormányzati, szakpolitikai szinten nincs hivatalos program az öngyilkosságok megelőzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik