Belföld

Népszerű a benzinturizmus

Az árak miatt sokan inkább a határ másik oldalára járnak tankolni.

Az újabb emelés után mától a benzin átlagára 343, a gázolajé 324 forint körül alakul. A Mol egy hete emelte nagykereskedelmi árait. Literenkénti 10-30 forintos különbség is lehet a kutaknál, de még a legolcsóbb helyekhez képest is megéri sokaknak a határon túl tankolni.

Az árak emelkedésével párhuzamosan emelkedett az utóbbi hetekben az átlépő utasok száma például az ukrán határnál – mondta a közrádiónak a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője. Sipos Jenő közölte, hogy az emberek nagyrészt betartják a szabályokat, a gyárilag beépített tartályba tankolnak, ezt a mennyiséget hozzák Magyarországra. Jogsértés akkor fordul elő, ha a tartályból lefejtett benzint értékesítik, mert az üzemanyag addig vám- és adómentes, amíg tartályban van.

A VPOP munkatársai nemcsak a határátkelőknél ellenőriznek, hanem a belterületeken is, mert jogsértést követ el az is, aki a saját ingatlanán fejti le az üzemanyagot, és megy vissza tankolni. Sipos Jenő közölte, tapasztalataik szerint leginkább a határ térségében élők mennek át tankolni a túloldalra.

A schengeni övezettel kapcsolatban hozzátette: ahol nincs vámhatár, ott vámosok sincsenek, tehát nem is lehet ilyen ellenőrzéseket végezni. A schengeni határok környékén mobil csoportok működnek, és szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján tartanak ellenőrzéseket. Ha valakinek a gépkocsijában külön tartályokat találnak vagy átalakított gépkocsira bukkannak, eljárást indítanak. Szigorú és átfogó ellenőrzés azonban a külső határokon van, elsősorban az ukrán, a szerb, illetve a horvát határszakaszon – mondta Sipos Jenő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik