Belföld

A Fidesz került legfelülre

Megszületett a parlamenti pártok közötti megegyezés a Képviselői Irodaház irodáinak egymás közötti megosztásáról. Az MSZP és a Jobbik "szomszédok" lesznek az irodaházban.

E szerint a Fidesz-KDNP-frakciószövetség a Képviselői Irodaház felső öt emeletét foglalja el. A legnagyobb kormánypárt 3.250 négyzetméteren 187 irodával rendelkezhet, míg a kereszténydemokraták 670 négyzetméteren 37 irodát vehetnek igénybe. A Fidesz korábban jelezte: nem kíván elköltözi az általuk elfoglalt mostani emeletekről, így képviselői a III., a IV., az V., a VI. és a VII. emeleten kapnak helyet.

Az MSZP-nek kormánypártként az I. és a II. emeleten voltak irodái. A most induló ciklusban azonban az MSZP kizárólag második emeleten lévő helyiségeket kapott, a szocialisták az épület Duna-frontján, 1.100 négyzetméteren 54 irodában rendezkedhetnek be.

A Jobbik második és negyedik emeleti irodákba költözhet be, a párt frakciójának 48 irodája 828 négyzetméteren terül el.
Az irodaház első emeletét az LMP kapta, amely 18 irodával és 450 négyzetméterrel gazdálkodhat.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke az irodák elosztásáról annyit mondott, hogy szerinte igazságos megállapodás született.
Az alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésen Mesterházy Attila azt mondta: az MSZP nyitott arra, hogy további irodákat ajánljon fel a második emeleten; ezzel a Jobbik által elfoglalható négyzetméter-arány növekedhet.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: az általuk elfoglalt négyzetméter-arány alatta marad a párt mandátumaránynak, és “logisztikai problémák” adódhatnak ennyi képviselő elhelyezésével. Hangsúlyozta: a cél a képviselők méltó munkakörülményeinek megteremtése, nem szeretnének felesleges vitákat nyitni, minden megoldásra nyitottak, a négyzetméterek, mandátumok arányainak igyekeznek megfelelni.

A szocialista frakcióvezető erre úgy reagált: ők is a “méltó” elhelyezésben érdekeltek, de ez úgy történjen, hogy egymás munkáját se zavarják a képviselők. Egyetértettek a Fidesz javaslatával, hogy minél kevesebb költözéssel járjon az új elhelyezés, és csökkenjenek a költségek – tette hozzá.
Pösze Lajos (Jobbik) vetette fel, hogy a pártok e témáról külön egyeztessenek. Ez a megbeszélés szerda reggel volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik