Belföld

Mutyi a nyári táborok körül?

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy az ifjúsági programok, köztük nyári táborok közpénzből történő támogatásáról "kormányzati mutyi" révén, még a kormányváltás előtt döntsenek.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettese, Stágel Bence az MTI-nek kedden felidézte, hogy április végén rövid e-mailben kapott értesítést minden Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácstag, hogy április 2-i dátummal az addigi GYIA-elnök, Mesterházy Attila lemondott, és helyét Rauh Edit szakállamtitkár vette át.

A tájékoztatást követően, május 5-én, szintén e-mailben értesítették a tanácstagokat, hogy az új elnök 72 órán belüli internetes szavazást kér a tagoktól arról, hogy a pályázatot benyújtott ifjúsági szervezetek mekkora támogatást kapjanak nyári programjaikra. Az IKSZ elnökhelyettese szerint a benyújtott pályázati anyagok, a szakértői vélemények ilyen eljárással és ilyen rövid határidővel nem értékelhetőek.

Stágel Bence úgy látja, “a szabályellenes eljárás” hátterében valószínűleg az áll, hogy a GYIA által kiosztható mintegy 25-30 millió forintot a saját szervezeteiknek szeretnék még a kormányváltás előtt kiosztani. Ugyanígy tartani lehet attól is, hogy a GYIA pályázati keretének nagyobb részét, mintegy 100 millió forint pályázati összeget, azok a Regionális Ifjúsági Tanácsok (RIT) fogják szétosztani, amelyek tagjai jórészt szintén a Gyurcsány-Bajnai kormányhoz köthetőek.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az ifjúsági programok, közpénzből történő támogatásáról “kormányzati mutyi” révén, még a kormányváltás előtt döntsenek. Az ifjúsági civil szervezetek nyári rendezvényeinek megtartását nem akadályozhatják a pályázati döntéshozatal eljárási hibái. Az IKSZ követeli, hogy a kormányzat a hátralévő napjaiban állítsa le a szabályellenes pénzosztogatást, a már megszületett döntések megalapozottságáról pedig írásban adjon tájékoztatást – jelentette ki Stágel Bence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik