Belföld

Matolcsy lemondatná a monetáris tanácsot

Matolcsy György leendő gazdasági csúcsminiszter szerint le kellene mondania a monetáris tanácsnak, az idei államháztartási hiánycél pedig 5 és 6 százalék között lehet - derül ki a Népszabadságban megjelent interjúból.

A monetáris tanács tagjainak le kellene vonniuk a megfelelő következtetést az elmúlt másfél évben történtek miatt, és le kellene mondaniuk – válaszolt igenlően Matolcsy György az újságírói kérdésre.
Matolcsy szerint a jegybanki célok közötti arányok 2008 októberétől borultak fel. Egyedül az infláció elleni küzdelmet tartották szem előtt, el is vesztették a csatát.

A leendő miniszter azt mondta: nem kellene minden devizahitelt forintalapúvá átváltani, hiszen a 24 milliárd eurós állomány konvertálása megrendítené a forintot. Aki viszont át akarja váltani, az fordulhasson egy ilyen alaphoz. Ha a későbbiekben nem tudja fizetni az immár forintalapú törlesztést, akkor a tulajdonát átválthatja bérleti jogra – olvasható a lapban.

“Az öt és hat százalék közötti sávon belül állapodhatunk meg” – mondta Matolcsy az IMF-fel az államháztartási hiánycélról történő tárgyalással kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik