Belföld

Lecseréli Dúró Dórát a Fidesz?

A korelnök Horváth János olvashatja elő a képviselői esküt a legfiatalabb – történetesen jobbikos – képviselő helyett, mert a Fidesz ezzel is csökkentené a radikálisok parlamenti jelentőségét. Az előolvasó személyének kiválasztása hagyományon alapszik, de a fideszes korelnök dönt.

Az sem elképzelhetetlen, hogy az Országgyűlés legidősebb képviselője veszi át a legfiatalabb feladatait – értesült az fn.hu. A parlamenti hagyományok szerint ugyanis a legfiatalabb képviselő lesz az, aki a képviselői esküt előolvassa. Ennek lehetősége a mostani ciklusban a jobbikos Dúró Dórát illetné, ám a legidősebb képviselőt adó Fideszben másként gondolják, mint azt a stop.hu is megírta.

Úgy tudjuk, a kétharmados többségű pártban a Jobbik jelentőségének csökkentése miatt tervezik, hogy Dúrótól megvonják a szót. Ezt ráadásul könnyen meg is tehetik, mert az előolvasó személyét az alakuló ülés korelnöke (a legidősebb képviselő) jelöli ki. Aki nem más, mint a fideszes Horváth János.

Megmondják, mit döntsön

Az fn.hu-nak nyilatkozva Horváth azt mondta, neki még nem szóltak, hogy változtasson a hagyományon, de lehet, hogy a hétfői frakcióülés után „elbeszélgetnek” vele arról, kit is jelöljön.

Az sem zárható ki, hogy Horváth maga olvasná elő a képviselői esküt.

Dúró Dóra megkeresésünkre elmondta, hogy ő csak a sajtóból értesült annak lehetőségéről, hogy a Fidesz nem engedné előolvasni. „Nem az a fontos, ki olvassa elő az esküt, hanem, hogy ki az, aki betartja” – vélte Dúró, felelevenítve 1998-at, amikor a közelmúltban elítélt Zuschlag Jánost érte az előolvasás tisztsége.

Beleillik

A Jobbik szóvivője ugyanakkor emlékeztetett Vona Gábor korábbi Facebook-bejegyzésére, melyben a pártelnök arról ír, hogy a Fidesz nekikezd a Jobbik ellehetetlenítésének. Dúró szerint „beleillene a képbe”, ha a Fidesz most felrúgná a hagyományt.

A parlamenti szokás szerint egyébként a korelnök jegyeztet a legfiatalabb képviselőkkel és azután jelöli ki az előolvasót. Horváth János egyelőre nem tudta megmondani, mikor kerül sor (és sor kerül-e egyáltalán) erre az egyeztetésre, annyit azonban elárult, hogy a ciklust megnyitó pénteki beszédében az alkotmány „furcsaságaival” szeretne foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik