Belföld

Vasárnap estére ismét hamufelhő boríthatja be Magyarországot

Az Országos Meteorológiai Intézet szerint ez azonban alig lesz érzékelhető.

Az Izlandról indult hamufelhő jelentő kitérővel, nagy utat tett meg, így nagyon alacsony koncentráltságú.

Az Eurocontrol, a légi közlekedés európai szervezete Brüsszelben azt közölte, hogy Svájcban is várhatók járattörlések a vulkáni hamu miatt, s hogy vasárnap estére a hamufelhő megjelenik majd Németország déli része, Csehország és Ausztria fölött. A vulkánihamu-előrejelző központok szerint délkelet felé, így Görögország felé is tart a felhő.

Az izlandi vulkáni hamufelhő miatt az olasz hatóságok vasárnap reggel jelentettek be légtérzárat a félsziget északi területének jelentős része fölött reggel 8-tól délután 2 óráig. Emiatt nem indultak el Ferihegyről a milánói járatok vasárnap délelőtt és törölték az onnan Budapestre közlekedő járatokat is.

A portugáliai Porto repülőtere nem indított és nem fogadott járatokat, a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Azori-szigeteken az ottani SATA légitársaság már szombat este bejelentette, hogy legalább vasárnap délután 2 óráig nem indulnak és érkeznek a járatok.

Spanyolország északi részén, így Barcelonában is vasárnap reggel újra megnyíltak a repterek, miután szombaton a vulkáni hamu miatti elővigyázatosságból zárva voltak. A polgári repülésügyi hatóság közlése szerint csupán három repülőtér van még zárva, mindegyik az északnyugati Galíciában: Santiagóban, La Corunában és Vigóban. Szombaton 19 légikikötő bezárása közel 40 ezer utast érintett.

A délkelet-franciaországi Nizza repterén mintegy húsz járatot töröltek, túlnyomórészt az easyJet brit fapados légitársaság gépeit, három nappal a cannes-i filmfesztivál megnyitója előtt. A transzatlanti járatok útvonalát továbbra is északabbra, Grönland fölé tolják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik