Belföld

Zsúfolt börtönöket okozhat a három csapás

Ha jogszabály lenne a Fidesz három csapás javaslatából, az tovább növelné a börtönök zsúfoltságát. A Fidesz frakcióvezetője azt mondja, legfeljebb összébb húzódnának a fogvatartottak - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

A Fidesz által benyújtandó három csapás törvénytervezet lényege: az életellenes bűncselekmények elkövetőit a harmadik alkalom után mérlegelés nélkül életfogytiglani börtönre ítélnék. Kérdés, hogy ez nem növelné-e még jobban a börtönök zsúfoltságát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezt mondta egy tévéinterjújában. „tizenhétezer ember volt 2002 őszén a fogvatartottak száma, és ez lement tizenháromezer alá, úgyhogy három-négyezer embert még nyugodtan börtönbe lehet zárni Magyarországon. Ha összébb húzódnak, az is egy megoldás.”

Csakhogy a frakcióvezető állításával szemben nem 13 500, hanem a 16 200 fogvatartott van jelenleg a börtönökben – írja a rádió honlapja. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának információi szerint ezzel 135 százalékos a hazai intézmények telítettsége, de egyes megyékben – például Szabolcsban vagy Hevesben – 190 százalékos. Hogy a Fidesz által benyújtandó javaslat elfogadása milyen hatással lenne a viszonyokra, azt egyelőre a szakemberek is csak találgatják.

Kabódi Csaba, az ELTE büntetőjogásza szerint annak ellenére is egyértelműen nőne a fogva tartottak száma az intézményekben, hogy az összes elkövetett bűncselekmény kisebb részét adják az életellenesek. Hiszen a testi épség elleni bűncselekményekért súlyosabb büntetéseket szabnak ki, a büntetés másodízben tovább súlyosbodik, tehát egyre több elítélt kerül rács mögé, és később szabadulnak. Ehhez jönne a harmadik csapás az életfogytiglanikkal. „Hogy a zárkáról legyen valami fogalmunk: hat légköbméter levegőt jelent egy fogva tartott számára – mondta. – Ha ezen kétszer annyian vannak akkor jóval kisebb a mozgástér, és ebből következően növekszik az agresszió.”

Finszter Géza kriminológus szerint a három csapás amerikai bevezetése katasztrofális állapotokat okozott, és a börtönbűnözés megugrásához vezetett az intézményekben. A változtatás szerinte itthon alapvetően nem lendítene a zsúfoltságon, de közvetve, az ítélkezési gyakorlat szigorodásával igen.

Mindkét szakember úgy véli, csak új börtönök építése enyhítene helyzeten, erre viszont egyelőre nemigen van fedezet. A hazai börtönök zsúfoltságát tavalyi vizsgálatában az általános ombudsman is kifogásolta, kérésére szerelték le például az emeletes ágyakra sok helyütt kényszermegoldásként felszerelt harmadik szinteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik