Belföld

Orbán: mindenki felelni fog

Miniszterelnöki megbízottat nevez ki Orbán Viktor a 2006-os tömegoszlatás kivizsgálására, Balsai István személyében. A Fidesz elnöke saját sorain belül sem fogja eltűrni a korrupciót és kíméletlenül lecsap. Új alkotmányt nem ígért, de elszámoltatást és az ország megmentését igen.

Orbán Viktor szerdán bejelentette: miniszterelnöki megbízottat nevez ki arra, hogy kivizsgálja a 2006-os tömegoszlatás részleteit. A feladatot Balsai Istvánra bízta.

A leendő kormányfő szerint ebben az ügyben nincs helye az óvatosságnak, mindenkinek felelnie kell, beosztásra, életkorra, rangra való tekintet nélkül. Hozzátette: az akkori kormánypárt arra használta fel a hatalmát, hogy megfélemlítse az embereket.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az fn.hu-nak ezzel kapcsolatban elmondta: az egyik első előterjesztésük az lesz, hogy törvényt alkotnak majd azok kárpótlására, akik a 2006-os tömegoszlatásban erkölcsi, jogi, vagy egészségügyi kárt szenvedtek. A részletek kidolgozása azonban még folyamatban van.

Orbán: mindenki felelni fog 1

Üzent a frakciónak

Orbán Viktor a Fidesz-frakció megalakulását követő beszédében burkoltan üzent 263 képviselőjének is. A pártelnök azt mondta, hogy a bukott rendszer szabályai érvényüket vesztették, azaz a politika nem szolgálhat magánérdekeket. Ha valaki ezt mégis szem elől téveszti, azzal keményen leszámolnak.

Ugyanakkor bajtársi, testvéri és politikai támogatásáról biztosította a frakció tagjait.

Új alkotmány nem lesz, de elszámoltatás igen

A Fidesz elnöke kifejtette: 1989-90-ben nem volt mód rendszert váltani, így az elmúlt húsz év egy átmeneti szisztéma volt, amelyet a Fidesz most lezár. Az új rendszer pedig, amelyet felépítenek, a nemzeti együttműködés rendszere. Hozzátette: a választóknak az az elvárása, hogy a régi rendszer visszatérését megakadályozzák.

Elmondta azt is, hogy nem lesz új alkotmány, mert arra nincs idő. A két legégetőbb feladattal kezdenek: az elszámoltatással és az ország megmentésével. Ennek része a kormányzati rendszer átalakítása és a politikai rendszer reformja (a kisebb parlament, illetve az önkormányzatok számának csökkentése).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik