Belföld

Ismeretlené lett a legdrágább festmény

Minden idők legnagyobb árverési rekordját döntötte meg Picasso egyik alkotása: az Akt, zöld levelek és szoborportré című festmény a valaha leütött legmagasabb áron, 106,4 millió dollárért kelt el a Christie's aukciós ház árverésén New Yorkban - tudósít a BBC.

Ismeretlené lett a legdrágább festmény 1

A képet egy ismeretlen személy vette meg, aki telefonon keresztül licitált az árverésen hét vetélytársával.

A festmény értékét 90 millió dollárra, azaz 17,5 milliárd forintra becsülte az aukciós ház. Ráadásul a művet korábban nyilvánosan csupán egyetlen alkalommal, 1961-ben láthatta a közönség az Egyesült Államokban.

Szakértők Picassó egyik legjelentősebb alkotásának tartják a dús kék és zöld színekben pompázó képet, amely a mester alvó szerelmét, Marie-Tehere Walterst ábrázolja.

A festmény eddig Frances és Sidney Brody hagyatékát képezte. Ők az ötvenes években vették meg a képet Picasso egyik ügynökétől. Miután tavaly Sidney Brody 93 éves korában elhunyt, a Christie’s-hez került a mű.

Eddig a legdrágább eladott alkotásnak Alberto Giacometti svájci szobrász életnagyságú bronzszobra, a Sétáló ember bizonyult, amely februárban kelt el 104,3 millió dollárért a vetélytárs akciósház, a Sotheby’s aukcióján. Előzőleg szintén egy Picasso-kép vezette a versenyt: az 1905-ben festett Fiú pipával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik