Belföld

MSZP: 4/5-del lehessen alkotmányt módosítani!

A házszabály módosítását is kezdeményezik - jelentette be Mesterházy.

A kormány parlamenti ellenőrzésének fenntartása érdekében a házszabály módosítását kezdeményezi az MSZP – mondta kedden Mesterházy Attila. A szocialisták frakcióvezetője azt javasolja, hogy a frakciók bizottágokban előterjesztett módosító indítványairól akkor is szavazzon a parlament, ha az a bizottsági munka során nem kap többségi támogatást. Az MSZP frakciója azt is szeretné elérni, hogy az interpellációkat, kérdéseket, vizsgálóbizottságok felállítását és a parlamenti vitanapok kezdeményezését is szabályozzák újra.

Az MSZP szeretné, ha önálló bizottság maradna a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság. Mesterházy Attila kezdeményezte, hogy jöjjön létre a számvevőszéki bizottság és a fenntartható fejlődés bizottsága is. A nyilvánosság biztosítása és növelése érdekében informatikai fejlesztéseket is javasolnak a szocialisták. A javaslatokat az új parlament valamennyi frakciójához eljuttatták.

A levél ugyan nem tartalmazza, de az MSZP elvárja a Fidesztől, hogy – a Horn-kormány időszakához hasonlóan – csak négyötödös többséggel lehessen módosítani az alkotmányt – tette hozzá Mesterházy Attila.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik