Belföld

Matolcsy túl nagyot álmodott a 6 %-kal!

A Fidesz által közölt hiánycél kissé magas a befektetőknek, szakértők szerint kockázatokat rejthet magában.

Az eredetileg tervezettnél legfeljebb 1,5-2 százalékkal magasabb költségvetési hiányt viselne el a piac – közölték egybehangzóan az Ecoline által megkérdezett elemzők. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz első körben közölt hiánycélját sokallják a befektetők, ami kockázatokat okozhat.

Az új kormány – mint Matolcsy György közölte – legrosszabb esetben 6,5 százalékos hiánnyal számol, de szerinte még a 7 százalékos deficitet is tolerálná a piac. A befektetők másként számolnak, szerintük ennél jó egy százalékponttal alacsonyabb a még tolerálható szint.

Az Ecoline által megkérdezett elemzők mindegyike azt mondja, a piac 5,5 százaléknál nagyobb deficitet nem tűrne jól, mert a befektetőkben él egy kép az ellenzéki Fideszről, amely alapján attól tarthatnak, hogy fellazul az eddigi fiskális fegyelem.

Talán a befektetők véleményénél is fontosabb, hogy az IMF miként fogadja a hiánycél növelését, illetve egyetért-e azzal, hogy a gazdaság beindítása és az államadósság csökkentése ennél fontosabb.

A kormány leendő tagjai egyébként már most is folytatnak informális tárgyalásokat az IMF-fel és Brüsszellel, később pedig a miniszter mellett Varga Mihály és a jegybank is részt vesz majd az egyeztetéseken.

Ajánlott link:

Boruló Fidesz-tervek? A piac üzent: sok lesz a 6! (ecoline)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik