Belföld

Jön a (miniszter)elnöki rendszer

Teljesül Orbán álma, a "nemzet mérnöke" lehet - véli Tölgyessy Péter.

Gyökeresen átalakul a kormány szerkezete, a jövőben a kormányfő – az elnöki rendszerekhez hasonlóan – kiemelkedik a végrehajtó hatalom hétköznapi működéséből, a rutinfeladatok, a kormány vezetése, és főleg az ellenzékkel való ütközés terhe a helyettesére hárul.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász a közrádióban úgy fogalmazott, hogy ezen elképzelés szerint a kormányfő – Orbán Viktor régi igényeinek megfelelően – a „nemzet mérnöke” lesz, aki kilép a politikai arénából és az egész nemzettel állhat kapcsolatban.

“A részérdekek rohamának kitett túlterhelt fiatal hazai demokráciának mind jobban szüksége lett a hatalmi piramis csúcsán álló nagyintegrátor régi kádári szerepkörére, amit egyre inkább a mindenkori miniszterelnök töltött be.”

Most ez a rendszer teljesedik be formálisan is – mondta az alkotmányjogász, aki szerint az új felállásban még nehézkesebbé válhat az információáramlás. Tölgyessy szerint az helyes, hogy visszaállítják a közigazgatási államtitkárok régi tisztségét, de az kétséges, hogy az államtitkári szinten intézett ügyek, igények hogyan kerülnek a végső döntést hozó miniszterelnök elé.

A kormányfőt tehermentesíteni csak karakteres, az ország által tekintélyes embernek elfogadott miniszterek tudnák – közölte az elemző, aki szerint így megint átszervezéssel kezd a kormány, holott békében dolgozva inkább a felesleges bürokráciát kellene mielőbb visszavágnia.

Ha nem változik semmi, minden korábbinál reménytelenebb módon folytatódhat a hideg polgárháború, aminek esélyét leginkább még úgy tudná a Fidesz enyhíteni, ha most nem a mindent elfoglalni akaró Fidesz-hatalom, hanem inkább az egész országra figyelő közhatalom állna a közvélemény elé – közölte Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik