Belföld

Képviselő lesz Szanyi Tibor

234 szavazattal előzte meg a szocialista Szanyi Tibor fideszes riválisát, így ő nyerte a budapesti 19-es választókerületi szavazást. A második forduló utáni eredmény még szorosabb volt, az idő közben a voksok közé kevert külképviseleti szavazatok meg is fordíthatták volna az eredményt, a szocialista jelölt azonban még egy kicsit el is húzott.

Szanyi Tibor, az MSZP jelöltje nyerte a választásokat Budapest 19-es számú egyéni választókerületében, miután a szavazatszámláló bizottság belekeverte a külképviseleteken leadott szavazatokat a 45. szavazókörben már leadott voksokat tartalmazó urnába és összeszámolta azokat. A valasztas.hu adatai szerint Szanyi Tiborra (MSZP) a végeredmény szerint 10 480, Szalay Péterre (Fidesz-KDNP) 10 246, Tordai Bencére (LMP) pedig 1741 ember szavazott, ezzel Szanyi Tibor nyerte a választókerületi mandátumot.

Az Országos Választási Bizottság péntek délután kezdte meg a külképviseleti szavazatokat tartalmazó szavazási iratok átadását az 57 egyéni választókerületi bizottsági elnöknek.

Minden választókerületben kijelöltek egy szavazókört, ahol az országgyűlési választások április 25-i második fordulójában leadott voksokat még nem számlálták meg, hanem arra vártak, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat közéjük keverjék.

Képviselő lesz Szanyi Tibor 1

A 19-es választókerületben a külképviseleti szavazatok akár meg is fordíthatták volna a második forduló utáni részeredményt. Szanyi Tibor (MSZP) akkor ugyanis mindössze 124 szavazattal vezetett a Fidesz jelöltje, Szalay Péter előtt.


Szalay  Péter, a Fidesz képviselőjelöltje unokájával szavaz

Szalay Péter, a Fidesz képviselőjelöltje unokájával szavaz

Végeredmény

A Fidesz-KDNP pártszövetség a parlamenti mandátumok 68 százalékát megszerezve 263 képviselőt küldhet az új Országgyűlésbe. Az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, az LMP-nek 16 mandátuma lehet, s egy független is bejutott a parlamentbe.

A második fordulós részvételi arány 46,57 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik