Belföld

Meglepte az MSZP-t a Fidesz

Mintegy fél óra alatt véget ért a parlamentbe jutott pártok képviselőinek első egyeztetése pénteken az Országházban az új Országgyűlés alakuló üléséről, a Fidesz-KDNP javaslatára a megbeszélések május 5-én folytatódnak.

A köztársasági elnök által kezdeményezett találkozó nyilvános volt, részt vett rajta a pártok képviselői mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa, valamint az Országház vezetése is.
Lázár János, a Fidesz leendő frakcióvezetője a találkozón bejelentette: a “nemzeti együttműködés jegyében” várják az ellenzék javaslatait az alakuló üléssel, a házvezetéssel és a bizottsági struktúrával kapcsolatban. Mint mondta, a “nemzeti együttműködés jegyében”, a kétharmados többség birtokában szeretnék megismerni a leendő ellenzék álláspontját érdemi, tartalmi ügyekben. “Más rendszer lesz a jövőben” – fogalmazott.

Adatlapok és átvilágítás

A mintegy fél óra után véget ért megbeszélés elején a pártok így csupán arról egyeztek meg, hogy mi legyen a képviselői adatlapok tartalma, kilenc legyen a titkos szavazáshoz szükséges jegyzők száma, az alakuló ülésen már csak a hiányzó mandátumokat igazolják, és hogy a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi bizottsági tagok mindegyikét vessék alá C-típusú átvilágításnak. Ezt követően jelezte Lázár János, hogy várják az ellenzéki pártok javaslatait. Az első körben az érintettek úgy nyilatkoztak: örömmel veszik a lehetőséget és élni fognak azzal. Az ülést vezető Soltész István, az Országgyűlés főtitkára elmondta: a házszabály rendezi az alakuló ülés feladatait, ezt az előzetes napirendtervezet tükrözi. Az eddigi hagyományok szerint az alakuló ülésen elhangzik a Himnusz és a Szózat, történelmi zászlók mellett történik az ülés, és meg kell beszélni a meghívottak körét.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Kitért arra is, a szokások szerint az alakuló ülésen beszédet mond a köztársasági elnök, a korelnök, megválasztása után az új házelnök, a jelenlegi kormányfő, illetve a miniszterelnök-jelölt is. Lázár János ismét szót kért, és azt mondta: az alkotmány rögzíti az alakuló ülésen a köztársasági elnök jogait és kötelezettségeit, ezt tiszteletben tartják. A házszabály is tartalmaz az alakuló ülésre vonatkozó rendelkezéseket is, és figyelembe kell venni az erre vonatkozó alkotmánybírósági határozatot is – közölte. A Fidesz leendő frakcióvezetője leszögezte, szeretnék minden egyes részletkérdésben megvárni az ellenzék véleményét, amely írásban és szóban is megteheti javaslatait. Közölte: ezért május 5-én, délután 3 órakor tartanák a következő megbeszélést.

Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője úgy fogalmazott: “mélyen meghat ez a nyitottság”. Mint mondta, reméli, hogy a Fidesz kormányzása idején is ez a nyitottság lesz tapasztalható annál fontosabb kérdésekben is, mint hogy “bejön-e a zászló”, ki hány percben beszél.

Más rendszer lesz

Az MSZP élni fog a tartalmi javaslatokkal, de a felkínált napirendtervezet is elfogadható a köztársasági elnök és parlament hivatala szemben mutatott tisztelet miatt is – fogalmazott. Lázár János az ülés végén úgy fogalmazott: világos az álláspontjuk, “más rendszer lesz a jövőben” a szándékaik és a kapott felhatalmazás alapján, mint az elmúlt húsz esztendőben volt.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Nem diktátumot tesznek le az ellenzék elé – fogalmazott. Hozzátette, az alakuló ülés napirendjében vannak fontos tartalmi kérdések is, ilyen a bizottsági struktúra kérdése.
Balczó Zoltán (Jobbik) azt mondta: bíznak abban, hogy a gesztus az ellenzék felé azt jelenti, hogy használják is az ellenzék véleményét, amelyet ők írásban elkészítenek majd.
Soltész István jelezte, a Ház vállalja, hogy befogadja az érkező javaslatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik