Belföld

Új rendőrséget épít a Fidesz

A kriminológus szerint az átcsoportosítás után modernizálni kell a rendőrséget, különben az egész olyan lesz, mint egy látványpékség.

Orbán Viktor arról beszélt nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy először gazdaság, közbiztonság, csak utána minden más. Szerinte a nyaralóföltörés, a tyúktolvajlás bűncselekmény, ezért a jövőben ezek az ügyek nem a jegyzőkhöz, hanem a rendőrséghez kerülnek majd.

Finszter Géza kriminológus szerint a mindennapos félelem jellemzően olyan településeken tapasztalható, ahol nincs munka, az emberek jövőképe pedig egyet jelent a következő havi segéllyel. Borsodból, Szabolcsból vagy Baranyából hetente tucatszám érkeznek jelentések bűncselekményekről, ezért a rendőrségi szakértő szerint ezeken a helyeken látványos eredményeket lehet elérni – mondta az FN.hu-nak a kriminológus.

Finszter Géza ugyanakkor úgy véli: a gyors átcsoportosítás után modernizálni kell a rendőrséget, különben az egész olyan lesz, mint egy látványpékség. Az ugyanis nem tartható sokáig, hogy például többdiplomás gazdasági nyomozók járőri feladatokat is ellássanak csak azért, mert nincs elég ember. Fejleszteni kell a bűnügyi technikát, több pénzt kell adni a dolgozóknak (jelenleg 80-90 ezer forint a kezdő fizetés), kevesebb rendőri vezető kell, és a jogszabályok egyszerűsítése is szükséges.

Azt, hogy mit kezd a Fidesz az európai viszonylatban is sok rendőri vezetővel még nem lehet tudni, de a Teve utcai rendőrpalotában úgy számolnak, nagyarányú lesz a csere. Valószínűleg nem marad posztján Bencze József, az ORFK jelenlegi vezetője. Elmozdítását segítheti az a nyomozás is, amely a napokban indult hűtlen kezelés gyanúja miatt. A feljelentő szerint a rendőrfőkapitány hatalmával visszaélve segített önkormányzati lakáshoz egy dandártábornokot, szolgálati autóját pedig élettársa használta, és a rendőrség üzemanyagkártyájával tankolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik