Belföld

Tavaly csaknem duplájára nőtt a korrupciós ügyek száma

Bűnözés szempontjából a legfertőzöttebb Hajdú-Bihar megye és a főváros.

Csaknem duplájára, 500-ról 900-ra nőtt 2009-ben a korrupciós ügyek száma az azt megelőző évhez képest – ismertették az egységes nyomozó hatósági és bűnügyi statisztika (ENYÜBS) adatait ügyészek a múlt évet értékelő sajtótájékoztatójukon Budapesten szerdán.

Nagy Tibor, a Legfőbb Ügyészség számítástechnika-alkalmazási és információs főosztályának vezetője ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a növekedés az eredményes felderítésnek köszönhető. Azaz ténylegesen nem emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma.

Tavaly is a vagyon elleni bűncselekmények szerepeltek az élen, de az emberölés kivételével nőtt a személy elleni bűncselekmények száma. Összességében 4 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el tavaly, mint egy évvel korábban. Csökkent a regisztrált bűnelkövetők, ezen belül a fiatalkorúak száma.

Tavaly 100 ezer lakosra 3.928 bűncselekmény jutott. Ezt figyelembe véve a bűnözés szempontjából a legfertőzöttebb Hajdú-Bihar megye és a főváros volt, ahol ez a szám a 6.000-et is meghaladta. Budapesten a Belvárosban csaknem duplájára nőtt a 100 ezer főre jutó bűncselekmények száma. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője ezt egyetlen szerver lefoglalásával magyarázta, amelyen olyan sok illegális tartalom volt, hogy a kerületben jelentősen megnőtt a szerzői és szomszédos jogokkal kapcsolatos visszaélések miatti eljárások száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik