Belföld

Szalai nem tudja, ő lesz-e a fő médiacsősz

Az ORTT fideszes delegáltja szerint elengedhetetlen a hatályos törvény módosítása.

„Nincsenek szerepálmaim, végzem a dolgomat mint jogalkalmazó” – nyilatkozta Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja a TV2 reggeli műsorában. Hozzátette: azért, mert egy internetes oldal megírta, hogy ő lehet a Fidesz által tervezett új, összevont médiahatóság vezetője, még nem kell a történetet fixnek venni.

Szalai fontosnak tartja az új médiatörvény elfogadását, méghozzá három ok miatt. Egyrészt az új európai irányelveket már régen be kellett volna építeni a szabályozásba. Ez vonatkozik többi közt a reklámokra, a termékelhelyezésre, bizonyos tartalmak internetes ellenőrzésére. Szalai szerint sokan „rettegnek” attól, hogy valamilyen „csúnya hatóság” majd ellenőrizni fogja a blogokat, ám erről szó sincs. Példaként a Big Brothert emelte ki, amelynek bizonyos tartalmai a világhálón is megjelentek, mégis csak a tévében futó epizódok miatt lehetett büntetést kiszabni a TV2-re.

A második problémának azt tartja, hogy a digitális átállás miatt, olyan szabályozási kérdések merültek fel, amelynek a hatályban lévő törvény nem tud eleget tenni.

Utolsóként a közintézményi finanszírozás összeomlását említette. Állítása szerint csupán az sok milliárd forintba kerül, hogy több mint száz ember felügyeli a túlméretezett és túlburjánzott közszolgálati rendszert. Az sem egészséges Szalai szerint, hogy a két köztévé – az MTV és a Duna – felesleges kapacitásokat köt le közpénzből és egymással vetélkedik. Nincsenek felelősségi pontok, így az adóforintok ellenőrizetlenül áramolnak – mondta a fideszes ORTT-tag.

Szalai Annamária szerint a nézőknek értékes, szórakoztató és nem káros tartalmakat kellene közvetíteni, nagyobb fokú tudatosság és nagyobb fokú védelemre lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik