Belföld

Kevés munícióval vág neki a ciklusnak az ellenzék

Egy vizsgálóbizottság felállítása is akadályokba ütközhet a kétharmados Fidesz mellett.

Kevés eszköz lesz a leendő ellenzék kezében, hogy érvényesülni tudjon a parlamentben a kétharmados kormányzóerő mellett – írja az [origo]. Egy vizsgálóbizottság felállítását például jelenleg 77 képviselő indítványozhatja, de jelenleg az MSZP-nek és az LMP-nek együtt sincsen ennyi mandátuma. Ha vizsgálóbizottságot szeretnének kénytelenek lesznek együttműködni a Jobbikkal, hacsak a Fidesz nem támogatja annak létrehozását.

Az állandó bizottságokban is meghatározó lesz a kormánypárti kétharmad, hiszen a helyeket és a tisztségeket a frakciók számarányának megfelelően osztják el. A posztokról a frakciók közötti viták után döntenek, ám ha nincs megegyezés, akkor – a hagyományosan kormánypárti – házelnök javaslatára vita nélkül szavaz róluk a parlament.

Az ellenzék fegyvertárában a szimbolikus ügyeket felkaroló törvényjavaslatok, a sok felszólalás és vita, az alkotmánybírósági beadványok, a parlamenten kívüli politizálás és a népszavazások maradnak meg. Ám ezek közül is többet csak korlátozva tudnak majd alkalmazni.

Ajánlott link:

Csak a beszéd marad az ellenzéknek kétharmad idején ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik