Belföld

Nyomoz az ügyészség Bencze ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség az országos rendőrfőkapitány elleni feljelentés ügyében. A feljelentés-kiegészítés után beszerzett adatok alapján nem lehetett kizárni a bűncselekmény gyanúját.

A főügyészség szóvivője közölte: eddig nem hallgatták meg Bencze Józsefet. Fazekas Géza arról nem beszélt, hogy ezt a közeljövőben tervezik-e, és azt sem árulta el, hogy a több pontból álló feljelentés mely pontjainál nem tudták kizárni egyértelműen a bűncselekmény gyanúját.

Az országos rendőrfőkapitány két hete nemtelen és alaptalan támadásnak nevezte az ellene és a fővárosi rendőrfőkapitány ellen tett feljelentéseket. Azokat az elmúlt idő nagy nyomozásaival hozta összefüggésbe és furcsállotta, hogy a választások előtt néhány nappal vették össztűz alá a rendőrség elsőszámú vezetőit.

A feljelentő egyébként négy ponton kifogásolta Bencze munkáját:
1. a főkapitány hivatali hatalmával visszaélve segített budapesti lakáshoz egy dandártábornokot, 2. élettársa rendőrségi üzemanyagkártyával használta Bencze szolgálati autóját, amit összetört, a rendőrségnek másfélmillió forintjába került a jármű megjavíttatása,
3. egy alezredes az illetményén felül külön szerződés alapján 20 millió forintot kap,
4. miért kellett az ORFK-nak kommunikációs stratégiára szerződést kötnie, ha van saját kommunikációs igazgatósága.

Budapest rendőr-főkapitánya ellen április elején tettek feljelentést. Az ügyben három hete – szintén ismeretlen tettes ellen – rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség.

Tóth Gábor az országos rendőrfőkapitányhoz hasonlóan szintén úgy vélte: bizonyos körökben a lejáratására, eltávolítására szövetkeznek, de senki nem gondolhatja komolyan, hogy ezzel érdemben befolyásolni lehet egy-egy nyomozás kimenetelét, már csak azért sem, mert a nagy ügyek mind fokozott ügyészi felügyelet mellett folynak.

Ugyancsak a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az ORFK gazdasági főigazgatósága által kötött egyes megbízási szerződések miatt, hűtlen kezelés gyanújával, szintén ismeretlen tettes ellen. Ebben az ügyben Bencze József tett feljelentést, miután egy belső vizsgálat szerint egy külsős céggel két szerződést is kötöttek ugyanarra a munkára.

Bennfentesek szerint összefügés van az országos rendőrfőkapitány által, illetve ellene tett feljelentések között – írta korábban a Népszabadság, amely szerint a rendőrségen mindig nagy a helyezkedés kormányváltás előtt. A lap úgy vélte: a belháború fő eszköze most a feljelentés, ha más állna a háttérben, akkor nem most szivárgott volna ki, hogy a főkapitány élettársa töri a szolgálati autókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik