Belföld

Tarlós: a BKV nem egyedi eset

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint az elmúlt hónapok történései, a korábbi "gyógyfürdőbotrány", valamint a mostani "Főkefe-botrány" kirobbanása alapján kijelenthető, hogy a BKV-nál történtek nem egyedi esetek.

Az, hogy kifizetőhelyként működtek bizonyos fővárosi cégek, “most már nem feltételezés, hanem bizonyosság” – mondta a politikus Budapesten a Fidesz elnökségi ülése után. Tarlós István úgy fogalmazott, minden jel arra mutat, hogy a fővárosi, MSZP-SZDSZ vezette koalíciónak, akármennyire is tagadta, tudomása lehetett ezekről az eseményekről.

“Kellett bizonyos asszisztencia, és ez csak MSZP-SZDSZ-asszisztencia lehetett, hogy titokszobákat tartsanak fenn, és véghez lehessen vinni azt a gyakorlatot, ami a pénzkihordást szinte üzemszerűvé tette” – mondta. Azt, hogy az MSZP-SZDSZ-es vezetésnek tudnia kellett a történtekről, az is bizonyítja, hogy Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester maga ismerte be, hogy a BKV-t és ezeket a cégeket kézi vezérléssel irányította az ezzel megbízott szocialista vezetés – közölte a frakcióvezető.

Tarlós István szerint most már nem néhány ügyről, hanem ügyek százairól van szó. A közterület-fenntartóval összefüggésben megjegyezte, hogy szerinte a nyomozóhatóságoknak hivatalból eljárást kellene indítaniuk.

Azzal kapcsolatban, miszerint az MSZP erős demokratikus kontrollt ígér, a Tarlós István úgy reagált: “aki hajlandó fellapozni a fővárosnál történteket”, az látja, hogy az MSZP-SZDSZ-es vezetés Budapesten “ennek a bizonyos demokratikus kontrollnak” a lehetőségét “ab ovo” elvette a jelenlegi ellenzéktől.

A Fidesz azonban rendet fog tenni a fővárosban, megszünteti a mostani szerződéskötési gyakorlatot – jelentette ki Tarlós István. A “rendteremtés” eszközeire példaként említette, hogy egészen más struktúrát képzelnek el a működtetésben: el akarják választani a megrendelői, a végrehajtói és a kontrolling funkciókat. A közösségi közlekedést pedig regionális keretben tervezik megszervezni. Közölte: a kontrollszerepet szerinte fenn kell tartani a jövendő ellenzék számára.

Arra a felvetésre, hogy hogyan fogja érinteni a Fidesz által tervezett önkormányzati átalakítás a fővárost, Tarlós István úgy válaszolt: nem tud róla, hogy kerületeket akarnának megszüntetni, de – tette hozzá -, keddi sajtótájékoztatójának az önkormányzati reform nem témája.

A Magyar Nemzet “Az FKF-et is szétlopták?” címmel kedden, címlapon közölt, a Hír Televízió információira hivatkozó írásában azt állítja, hogy a BKV-hoz hasonlóan az FKF Zrt. is az MSZP-SZDSZ-koalíció kifizetőhelyévé vált az utóbbi esztendőkben. A cikk szerint Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi tanácsadója, Mesterházy Ernő “tartotta rövid pórázon” az FKF Zrt. vezetését, ők szabták meg, kikkel kössenek szerződést és milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik