Belföld

Az FKF Zrt. is “kifizetőhelyként” működhetett

Az RTL Klub birtokába került dokumentumok szerint az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) - a BKV mintájára - "kifizetőhelyként" működött.

A dokumentumokban felbukkan Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadójának neve is. Mesterházy Ernő jelenleg a BKV-ügyek kapcsán előzetes letartóztatásban van.

A kereskedelmi televízió beszámolt arról, hogy birtokába került az FKF Zrt. vezérigazgatójának rendőrségen tett tanúvallomása. Bielek Péter vezérigazgató a híradás szerint azt vallotta: a megválasztását követően Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő külön-külön jelezték, igényt tartanak arra, hogy a főváros jobban belelásson a közműcégek belső életébe és ellenőrizze a működésüket.

“Ezt oly módon kívánták megvalósítani, hogy Hagyó úr (…) ügyvédi irodát, míg Mesterházy úr egy másik ügyvédi irodát jelölt meg az irodaként, hogy ezen ügyvédek a legjelentősebb ügyekben beruházásokkal kapcsolatban dolgozzanak” – mondta a vezérigazgató az RTL szerint.

Bielek Péter azt mondta, hogy voltak olyan közbeszerzések, amelyeknél határozott utasítás volt a nyertesre vonatkozóan. “Kérdésre elmondom, hogy Hagyó úr tőlem egyértelműen és határozottan kérte egy bizonyos céggel történő szerződéskötést és éreztette, hogy én az ő kérését nem utasíthatom vissza, mert bármikor elveszíthetem állásomat.” A pályázatot pedig eleve az adott cégre szabták – tette hozzá.

A vallomásban elhangzott az a feltételezés is, hogy az egyik közbeszerzési lejárásban nyertes cég visszajuttatott 70 millió forintot a városházára. Az FKF Zrt.-nél belső vizsgálat indult. A Hír TV értesülései szerint egy 450 milliós megbízásból juttatták vissza a 70 millió forintot a városházára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik