Belföld

Ombudsman: 19 órától nyilvánosak az adatok

Jóri András szerint nem az OVI köteles közzé tenni a választás előzetes eredményeit.

Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint az Országos Választási Iroda (OVI) köteles az előzetes választási eredményeket 19 órától folyamatosan szolgáltatni. Jóri András azután kezdett vizsgálatba, hogy az országgyűlési választások első fordulójában az Országos Választási Bizottság (OVB) meghosszabbította a kampánycsendet és nem kezdte el a tájékoztatást este 19 órakor, mert addig nem minden lakhelyétől távol szavazó tudta leadni voksát.

Az ombudsman szerint április 11-én, vasárnap a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő. Azt írja: a választók nem értesülhettek időben a választás előzetes eredményeiről, amelyek közérdekű adatok. Ezzel szemben viszont alternatív, megbízhatatlan csatornákon keresztül adatokhoz lehetett jutni, ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszer alapján, közszolgálati médiákon keresztül tájékozódhattak volna a választók

Jóri álláspontja szerint azok választópolgárok, akik 19 óráig a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Az OVB korábban úgy döntött: ebbe azok is beletartoznak, akik a szavazóhelyiségek előtt sorban állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik