Belföld

Csak a fideszes jelölt áldozhatott a templomban

Először telefonon közölte a XV. kerületi káplán az MSZP-s képviselőjelölttel, hogy személye nem kívánatos, később az áldozást is megtagadta tőle. A politikus nem futamodik meg, továbbra is szokott templomába szeretne járni. Fideszes riválisa kapott ostyát.

Nem engedte vasárnap áldozni Hetyei Lászlót, Budapest 25. választókerületének szocialista jelöltjét Repcsik Gyula, a XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom káplánja.

“Szomorú, hogy a politikai megosztás a templomokba is beférkőzött, és akiknek pont az egyenlőségről kellene tanítaniuk, pártállástól teszik függővé az áldást. Reméljük, a jövőben ilyen nem fordul elő sem kampányidőszakban, sem azon túl, és a vallásos embereket a politikai hovatartozástól függetlenül szívesen látják az egyházak” – olvasható az MSZP sajtóközleményében.

Az fn.hu megkeresésére Repcsik Gyula szűkszavúan azt nyilatkozta: „Hetyei úrnak már elmondtam, hogy ezt az esetet ő máshogy látta”.

Politika a templomban

Az MSZP-s képviselőjelölt ezzel szemben azt állítja, hogy ő vasárnap óta nem beszélt a káplánnal, aki más úton sem informálta őt, így továbbra sem érti az elutasítás okát. Kérdésünkre elmondta, hogy valóban kapott egy telefonhívást egy hónappal ezelőtt, melyben a káplán arra kérte, hogy ne menjen többet a templomba, mert a jelenlétének politikai színezete van.

Hetyei László hangsúlyozta: régóta jár a Boldog Salkaházi Sára templomba, hiszen a környéken lakik, és korábban semmilyen incidense nem volt a káplánnal. Az ominózus telefonhívás után is ugyanúgy részt vett a szentmiséken, áldozott is, sőt a szokásnak megfelelően kezet is fogott a szertartás után a pappal.

A Fideszes riválisa kapott ostyát

Véleménye szerint erős befolyásoló erővel bírt, hogy miközben tőle megtagadta az oltári szentséget, a sorban mögötte álló fideszes ellenfele, László Tamás kapott ostyát a káplántól. (Az országgyűlési választások első fordulójában Hetyeire a szavazók 37,52 százaléka voksolt, míg László Tamás a szavazatok 48,16 százalékát szerezte meg.)

Hetyei László mindezek ellenére – mint mondta -, nem akar megfutamodni, továbbra is a lakóhelyéhez legközelebbi templomba fog járni, maximum nem áldozik. Sokan ismerik ott, úgy érzi, része az ottani közösségnek, akik tudomása szerint fel vannak háborodva az eseten.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik