Belföld

Egy hét múlva ismét választás

A második fordulóban 57 egyéni képviselői hely sorsa a tét

119 egyéni képviselői hely sorsa már eldőlt. A többi 57 egyéni választókerületben azonban bár érvényes volt a szavazás, azaz a választók több mint fele elment szavazni, egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, így itt második fordulót kell tartani két héttel az első forduló után.

Annak, aki a második forduló napján nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az első fordulót megelőzően igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló – abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna – nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

Az Országos Választási Iroda hirdetményeken és szórólapokon tájékoztatja a választókat, mely választókerületekben kerül sor második fordulóra, és felhívjak az igazolással szavazókat, hogy amennyiben módjuk van rá, vetessék magukat névjegyzékbe még a szavazás napja előtt, mert ezzel gyorsíthatják a szavazás napján az adminisztrációs munkát. Az OVI arra kéri az igazolással szavazókat, hogy lehetőleg “ne a napszak utolsó részében” ékezzenek meg a kijelölt szavazókörhöz, mert ez növeli az esélyét annak, hogy a voksolás nem fejeződhet be 19 órakor.

Azok a választópolgárok, akik a második forduló napján nem tartózkodnak Magyarországon, és előzetesen felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, az ország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain szavazhatnak). A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik