Belföld

A Jobbikról ír egy svájci lap

Veszélyezteti az "új politikai stabilitást" a Jobbik bejutása a parlamentbe - olvasható a Neue Zürcher Zeitungban.

A Fidesz-MPSZ mint jövőbeli kormánypárt túlsúlyát tekintve a politikai stabilitás korszaka várhat Magyarországra, de ezt alááshatja az, ha megrendülnek a demokrácia alapértékei – írta a tekintélyes konzervatív lap budapesti tudósítója.

A szerző szerint veszélyezteti az “új politikai stabilitást” a Jobbik bejutása a parlamentbe. A döntő kérdés az, hogy a leendő miniszterelnök kezdettől fogva határozottan rendreutasítja-e a pártot – vélekedett.

Megnyugtatóan hangzik – írta -, hogy a Fidesz vezető politikusai kategorikusan kizárják a Jobbikkal való parlamenti együttműködést.

A svájci tudósító szerint a Jobbikot egyre jobban felbátorította, hogy – mint fogalmazott – az eddig kormányzó szocialisták “a gárda provokációival szemben nem alkalmaztak hatékony rendőri erőt”.

A Jobbik választási sikere felerősítette a félelmeket a roma és a zsidó kisebbség körében. A “cigánybűnözés” az egyik kulcsszó, amellyel a párt magához csalogatta az elbizonytalanodottakat, a zsidó kisebbséget pedig egyre jobban megrémíti a jobbikosok “gyűlölettel teli, olykor obszcén zsidóellenes retorikája”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik