Belföld

Lehetetlen helyzetbe kerülhetnek a bíróságok

A legfőbb bíró szerint a bírósági rendszer alulfinanszírozott, az idei 64,9 milliárd forintos költségvetés valószínűleg nem lesz tartható.

Baka András a hajdú-bihari összbírói értekezletet követő csütörtöki, debreceni sajtótájékoztatón azt mondta: a szervezet költségvetése 2009-hez képest 2 milliárd forinttal csökkent, de az inflációt tekintve ennek csaknem kétszerese hiányzik a büdzséből.

A főbíró a bírósági szervezet legfontosabb céljának nevezte, hogy “tisztességgel intézzék a polgárok ügyeit, s lehetőleg gyorsan”. Ezt szolgálja majd az igazságszolgáltatás május végére elkészülő stratégiai koncepciója is, amely egységet teremt a különböző területeken – tette hozzá, példaként említve, hogy ne teljen el kétszer annyi idő a döntésig más-más földrajzi térségekben, vagy ugyanannyi juttatásért ne legyen az egyik bírónak 200, a másiknak 80 ügye.

Nincs titok – válaszolta az MTI tudósítójának az operatőrök tárgyaló teremből való esetleges kitiltását firtató kérdésére Baka András. Az LB elnöke szerint a tárgyalás, illetve az ítélethirdetés kezdetekor jelen lehetnének a kamerák a tárgyalóteremben, de egyébként nem.

A Debreceni Városi Bíróság épületének katasztrofális állapotára utalva – az MTI érdeklődésére – Baka András kijelentette: példátlan, hogy ilyen helyen ítéletet hirdethetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik