Belföld

Indulhatnak a csoportos próbaperek

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 03. 08. 10:29

Egy hamarosan hatályba lépő módosítás itthon is megnyitja az utat az Amerikában elterjedt csoportos kártérítési perek előtt.
Korábban a témában:

Az eddig jobbára mellényzsebből kifizetett hatósági bírságoknál nagyságrendekkel nagyobb összegekről szóló kártérítési perekre kell felkészülniük a kartellező, fogyasztókat megtévesztő, munkásaikat nyomorgató vagy éppen környezetszennyezéssel másnak kárt okozó cégeknek – írja a Népszabadság.

A csoportos perek az Európai Bizottság szerint is nagyobb visszatartó erővel rendelkeznek a tilosba tévedő vállalatokkal szemben, mint a sokszor nehézkes hatósági eljárások. Ebben az esetben ugyanis csak bizonyos összeghatárig bírságolhatnak az állami szervek. A jelenlegi szabályozás szerint például az elmarasztalt cégre az éves nettó árbevételének 10 százaléka róható ki, de a maximális büntetésre eddig kevés példa akadt.

Csoportos perekre – felperesi pertársaságok formájában – ugyan eddig is volt nálunk lehetőség, ezek azonban meglehetősen elhúzódó, nehézkes jogviták voltak. A felpereseknek esetlegesen külön-külön kellett bizonyítaniuk a károkozás tényét és a mértékét. Ráadásul a magas perköltségek miatt magánszemélyek eddig csak jelentős kár esetén mentek bíróságra nagyvállalatokkal szemben. Az új rendszerben, csoportba tömörülve, már sokkal kisebb kárérték esetén is „jövedelmező” lehet a pereskedés.

A civil szervezetek üdvözölték a módosítást, és a folyamatban lévő ismertebb ügyeikkel kapcsolatban több esetben próbaperre készülnek. Így a fővárosi önkormányzatot, a bankokat és a Magyar Közutat is bíróságra vihetik.

Ajánlott linkek:

Jönnek a csoportos perek (Népszabadság Online)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.