Belföld

Lázár-Harrach páros vezetheti a polgári frakciókat

A két eddigi frakcióvezető, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt kormányzati szerepet kap.

Más irányú fontos megbízatása miatt a 2010-es ciklusban sem Navracsics Tibor, sem Semjén Zsolt nem tudja majd betölteni a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői tisztét. Navracsicsról már régen közismertté vált, hogy az egyik csúcsminisztérium irányítását bízza majd rá Orbán Viktor: az eddigi frakcióvezető lesz a kormány közigazgatási minisztere.

Semjén Zsolt, aki egyben a KDNP elnöke is, a párt súlyát növelendő megkapja a második miniszterelnök-helyettesi rangot. A kereszténydemokrata vezető Varga Mihállyal együtt tölti majd be ezt a kormányfő személyéhez közel álló tisztséget. Elképzelhető, hogy a két évtizedes gyakorlattól eltérően a miniszterelnök-helyettesek nem kapnak tárcát.

A rendszerváltás óta legnagyobb létszámú országgyűlési képviselőcsoport vezetését a távozó Navracsics helyett Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester kapja meg. Lázár neve többször előkerült már a leendő kormány számos pozíciójával kapcsolatban. A 35 éves politikusnak először az egészségügyi tárca vezetését ajánlották fel, amit a hírek szerint visszautasított, majd később belügyi, és hosszú ideig leendő honvédelmi miniszterként emlegették.

A KDNP – egyelőre bizonytalan méretű képviselőcsoportját – egy régi kereszténydemokrata, a Fidesz-frakciót is megjárt egykori MKDSZ-elnök, Harrach Péter vezeti majd. Harrach az előző Orbán-kormányban szociális és családügyi miniszter volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik