Belföld

Sme: Orbán titkolózik

Magyarországon továbbra is nyitott a legfontosabb kérdés: hogyan fogja Orbán Viktor kezelni az ország legfontosabb problémáit. Egyelőre mindent megtesz azért, hogy minél később kelljen erre válaszolnia - írta a Sme című liberális szlovák napilap kedden.

Az újság szerint a Fideszt kissé megzavarta, hogy valamivel kevesebbet kapott, mint amire számított, míg a Jobbikra valamivel többen szavaztak a vártnál. “Ez a két dolog összefügg: valószínű, hogy végül is több potenciális Fidesz szavazó ment át a Jobbikhoz, mint azt általában feltételezték” – jegyezte meg a szerző Peter Morvay. Szerinte ez Orbán számára “komoly figyelmeztetés”.

Orbánnak azonban színt kell vallania, s “a gyakorlatban kell megmutatnia, hogyan lehet feloldani a céljaiban és nyilatkozataiban rejlő belső ellentmondásokat”. Néhány lépésről a sajtóértekezleten beszélt. Kormánya első feladataként az adócsökkentést említette. Ez jó lenne, de azt nem mondta meg, honnan venné rá a pénzt, amikor a Fidesz programja az összes mostani jóléti intézkedés megtartásával, sőt azok kiszélesítésével számol. A gazdaságot is például masszív állami beruházásokkal kívánja növekedési pályára állítani.

A szerző a Magyar Narancs hetilapra hivatkozva emlékeztetett: éppen a jelzálogkölcsönök tömeges támogatásának bevezetése 2001-ben, tehát az első Orbán kormány idején volt az a tényező, amely az állami jóléti támogatások vad emelkedését elindította, s amely 2008-ban államcsőddel végződött.

Hasonló ellentmondás rejlik a szomszédságpolitikában is. Orbán – legalábbis az első időszakban – biztos megpróbálja javítani a kapcsolatokat némely szomszédos országgal, hogy megmutassa, nem ő az együttműködés gátja. Mikulás Dzurinda egykori szlovák kormányfő helyett, most Traian Basescu román államfő töltheti be annak a szomszédos ország politikusának szerepét, akivel lehet mosolyogni a fotókon. A kapcsolatok igazi javítása Basescu esetében is nehezen egyeztethető össze a Fidesz következő kiemelt elképzelésével, a külhoni magyarok kettős állampolgárságának megadásával, hogy a területi autonómia támogatásáról ne is szóljunk.

Orbán az ellentmondások feloldását láthatóan igyekszik minél későbbre halasztani. A választás második fordulójáig biztosan tartani fogja magát az eddigi taktikához, hogy minél kevesebb a konkrétum, annál kevesebb választót lehet elveszteni.
Biztosra lehet venni, hogy a Fidesz kormányzása elején keresztülvisz néhány népszerű és hasznos intézkedést, mint például a helyi bürokrácia csökkentése, amivel egy időre témát ad a népnek, s némi pénzt takarít meg. “Az ország alapvető problémáit azonban még ezzel sem oldja meg, s mi továbbra is arra fogunk várni, hogy egyáltalán szembe néz-e ezekkel a kihívásokkal” – zárta kommentárját a Sme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik