Belföld

Orbán elhatárolódott a Jobbiktól

Orbán Viktor, a jövendő magyar miniszterelnök elhatárolódott a Jobbiktól, közölve, hogy nem örül a szélsőjobboldali párt választási előretörésének - tudatta olvasóival a The New York Times.

Orbán megfogadta, hogy megóvja Magyarországot a szélsőjobb párt és fekete egyenruhás félkatonai csapata fölemelkedésétől – áll a tekintélyes liberális újság keddi cikkében. Az új vezető bírálja a szélsőjobb párt felemelkedését című írás szerzője utalt rá: a Jobbik félkatonai ága éles kirohanásokat intézett a roma közösség ellen, és “Judapestnek” nevezte a magyar fővárost.

A Fidesz elnöke – miután pártja a választások első fordulójában vereséget mért a hatalmon levő szocialistákra – közölte: egyetlen radikális pártnak sem fogják megengedni, hogy kilépjen a jogállamiság kereteiből. “A demokrácia ebben az országban elég erős, meg tudja védeni önmagát” – idézte a lap Orbán Viktort.

Az újság fontosnak tartotta, hogy külön írásban számoljon be a Fidesz-elnök megnyilatkozásáról, miután előző napi cikkében úgy kommentálta a választások első fordulóját: a Jobbik jelentős előretörése miatt sérülhet Magyarország nemzetközi hírneve.
Max Teleki, az amerikai magyarok egyik legnagyobb érdekképviseleti szervezete, az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a The Washington Times keddi számában arról írt: a magyarok 83 százaléka elutasította a Jobbikot és annak intoleráns politikáját.

Rövid kommentárjában megjegyezte: egyes beszámolók arra fognak összpontosítani, hogy a Jobbik erős harmadik helyet szerzett. Teleki azonban hangsúlyozta: a magyarok túlnyomó többsége a jövőre és nem a múltra szavazott, a félelem helyett a reményt választotta.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a konzervatív Fidesz a második forduló után valószínűleg kétharmados többséget fog szerezni a parlamentben, így nem lesz szükség kormánykoalíció alakítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik