Belföld

Sok “celeb-politikus” leszerepelt vasárnap

Hiába a többhetes kampányszereplés, szinte csak a Fidesz plakátarcai teljesítettek jól.

Április 11-én, a média állandó politikus szereplői közül is többen képviselő-jelöltek voltak az egyéni választókerületekben. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben volt, aki egy-két naponta feltűnt a tévéképernyőn, az interneten vagy az újságok lapjain, meglepően alacsony támogatottságú kampányarcok is akadnak az első fordulót követően.

Talán a legcsalódottabbak ebből a szempontból az ország keleti részén kiemelkedő, akár 30 százalékos eredményeket elérő jobbikos jelöltek ismertebb, budapesti „kollégái” lehetnek. Közülük egyikük sem érte el a második fordulóban történő induláshoz szükséges 15 százalékos küszöböt. Persze legtöbbjük kerületében nem is lesz második forduló, fideszes mandátumszerzés miatt.

A radikális párt műsorvezetőből lett plakátarca, Pörzse Sándor, a hagyományosan fideszes fellegvárnak tekintett I. kerületben mindössze 6,95 százalékos támogatást tudott gyűjteni. Szegedi Csanád és Balczó Zoltán EP-képviselők 13,24 százalékot, illetve 7,03 százalékot szereztek. Előbbi az IV. kerület 6-os, utóbbi a II. kerület 2-es választókörzetében. A bájos szóvivő Duró Dóra és férje, a szintén szóvivő-sajtófőnök, Novák Előd csak 5,87 és 7,78 százalékos szavazatarányt zsebeltek be Újbudán. A Budaházy György kiszabadításáért kampányoló Gaudi-Nagy Tamás, nemzeti jogvédő, a párt párton kívüli jelöltje 14,32 százalékot ért el a XV. kerület 23-as körzetében. A Jobbik legnagyobb nagyágyúja: Vona Gábor pártelnök és miniszterelnök-jelölt 26,10 százalékos szavazatarányt tudhat magáénak. Ezzel csak a harmadik helyen végzett az MSZP-s Magda Sándor mögött, Gyöngyösön. Itt április 25-én három jelölttel tartanak második fordulót.

Az MSZP kampányarcai közül Budai Bernadett, a párt kormányszóvivőből átnyergelt pártszóvivője Ferencvárosban 24,86 százalékot kapott. Szekeres Imre, a TV2 Mokkájának állandó vendége Jászapáti 2. választókerületében kapott csúnya zakót: 18,91 százalékkal. Szanyi Tibor, a szocialisták egyik legerősebb jelöltje egy hajszállal kapott ki fideszes ellenlábasától, Szalay Pétertől – 36,79 és 38,33 százalékkal végeztek. Káli Sándor, Miskolc polgármestere hiába csinálta végig az ország egyik legmarkánsabb szocialista kampányát városában, csak 28,50 százalékot szerzett. Ráadásul a nyomában van a jobbikos Szabó Attila 24,70 százalékkal. Nagy Kálmán fideszes jelölt 40 százaléka miatt itt is második forduló lesz. Nyakó István, a szocialisták szóvivőjét meglepően kevés: 12,76 százaléknyi szavazó támogatta. Őt a jobbikos Baksy Rezső András csaknem dupla annyi vokssal előzi meg Encsen. Nagy várakozás volt Karsai József szavazatszámát illetően Mezőkovácsházán. A népszerűnek hitt MSZP-s megmondóember, csak 26,65 százalékot tudott elérni, a fideszes Simonka György toronymagasan előzi 49 százalékkal.

A Fidesznél, a tűzvonalban lévők legtöbbje simán hozta az első fordulót. A legnagyobb celeb, a Mr. és Mrs. sztárja, a belváros új főutcájának megálmodója Rogán Antal 53,62 százalékkal jutott be a parlamentbe. Navracsics Tibor, aki eredetileg mindössze egy évre vállalta el a párt frakcióvezetői posztját, 2006-hoz képest 43 százalékról fordítva, 51,85 százalékkal kapott mandátumot Veszprémből, legyőzve a veterán szocialista Pál Bélát. Az új erőre kapott Pokorni Zoltán 56,1 százalékot kapott a Hegyvidéken Katona Tamás ellenében. Cser-Palkovics András, a párt ifjú szóvivője 49,51 százalékkal várja a biztos győzelemnek tűnő második fordulót Székesfehérváron. Varga Mihály, volt pénzügyminiszter, a kampány gazdasági ügyeletese 65,02 százalékkal zsebelte be a karcagi mandátumot. A legaktívabb fideszes polgármester, Kósa Lajos 62,18 százalékkal nyert Debrecenben.

Ejtsünk még szót pár olyan képviselő-jelöltről, akik nem a kampányszereplésük miatt kerültek a média érdeklődésének középpontjába, hanem botrányaik révén. A rasszista kijelentései miatt ismertté vált, függetlenné lett edelényi polgármester, Molnár Oszkár 24,14 százalékot szerzett az őt leváltó fideszes Daher Pierre 36,54 százaléka mellett. A városban egyébként négy induló lesz a második fordulóban, mert a jobbikos Miklós Árpád és az MSZP-s Gúr Nándor is átugrotta a 15 százalékos lécet. A Sciennet-es, adócsalással gyanúsított Leinemann Zsolt 690 szavazattal, 2,21 százalékot ért el Debrecen 2-es választókerületében. A péniszpumpával pózoló bács-kiskuni jobbikos, Szávay István 17,29 százalékot szerzett Kiskőrösön, ezzel bőven megelőzte 10 százalékon álló szocialista riválisát, ám a fideszes Font Sándor, brutális: 72 százalékos támogatottsága bevehetetlennek bizonyult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik