Belföld

OVB: rossz a választási törvény

Végrehajthatatlan törvényt alkotott az Országgyűlés az igazolással szavazásra - mondta az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn. Szigeti Péter sajnálkozását fejezte ki, amiért hosszú sorok kígyóztak egyes, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson.

Mint mondta, az egyes szavazókörökben 6-1200 szavazó van, erre “rakódik rá” az igazolással szavazók száma, amely egyes esetekben a kétezret is megközelítette. A szavazásra 13 óra állt rendelkezésre, és amennyiben egy szavazóra csak egy percet fordítanak az adminisztráció során, akkor is csak legfeljebb ezer választó tudja leadni szavazatát a szavazókörben.

Az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes – tette hozzá -, ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia, de elkövette azt a hibát, hogy nem készített ilyen modellszámításokat.
Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke még nem döntötte el, lemond-e posztjáról, vagy a helyén marad. Szigeti Pétert hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón az OVB vasárnapi döntéseivel kapcsolatban kérdezték. Arra a kérdésre, lemond-e tisztségéről, ahogy arra több politikus is felszólította, úgy válaszolt: “erre még alszom egyet”.

Választási eredmények: itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik